News

Zo optimaliseerde Nelson Schoenen vier logistieke stromen met één machine

Added on November 3rd 2017
 Nelson Schoenen BV behoort met 140 winkels (90 eigen winkels en 50 brand stores) tot de grootste schoenenretailers in Nederland. De belevering van al die winkels vindt – evenals de bevoorrading van de online kanalen – plaats vanuit een centraal magazijn in Hoofddorp. In deze case study legt logistiek coördinator Arjan Boonstra uit hoe Nelson Schoenen de logistieke processen in dit magazijn optimaliseerde met behulp van een OptiSorter sorteermachine.
 
In 2011 verhuisde Nelson Schoenen naar een nieuw pand in Hoofddorp. Een mooie aanleiding om de logistieke processen op de schop te nemen, verklaart Boonstra, die op dat moment in dienst kwam bij het familiebedrijf: “Onze logistieke operatie bestaat uit vier hoofdstromen. Het crossdocken van nieuw goed, de winkelaanvullingen naar aanleiding van verkopen, het interfiliaalverkeer en de retourstromen vanuit de winkels. Al deze logistieke processen verlopen nu via onze sorteermachine.”
 
Proces 1: crossdock nieuw goed (verwerking inkooporders)
“Als hier een vrachtwagen met inkoopgoed wordt gelost, dan weet de sorteermachine via de inkooporder al precies wat er binnenkomt en naar welke winkel het moet; tot op artikel-kleur-maatniveau. Let wel, voorheen gebeurde dit dus allemaal met de hand, hè. Het uitzetten van de inkoopgoederen op artikel, kleur en maat. En daarna ook nog het tellen, het stickeren en het onderverdelen op winkelniveau.”
 
“Onze sorteermachine heeft 146 uitgangen. Bij elk van die uitgangen staat één rolcontainer klaar voor één winkel. Daarnaast zijn er nog magazijnuitgangen waar de voorraad voor de online kanalen wordt uitgesorteerd. Dus zowel de inkomende voorraden voor online als die voor de fysieke winkels verwerken we via deze ene machine. Daarbij fungeert de sorteermachine meteen als telmachine. Eventuele manco’s kunnen daardoor direct worden gecorrigeerd.”
 
Proces 2: winkelaanvullingen (batchpicken)
“Voorheen verliep het orderpicken voor aanvullingen volledig winkelgericht”, vervolgt Boonstra. “In ons magazijn van drie verdiepingen moest een orderpicker dan op de begane grond beginnen en zo zijn weg vervolgen tot aan de derde verdieping. Allemaal om de voorraad van één winkel te kunnen aanvullen.”
 
En nu? “Nu komen alle aanvullingen van alle winkels op een grote hoop in het systeem terecht, dat ze vertaalt naar pickopdrachten op productniveau. Daardoor hoeft een orderpicker nog maar één gang in om daar bijvoorbeeld 100 paar schoenen te pakken. Hij zet alles op de sorteermachine en die leidt het weer naar de juiste uitgangen voor de winkels. Dat werkt stukken efficiënter, zeker tijdens pieken. Drie keer per jaar houden we VIP-acties en dan praat je al snel over duizenden paren.” Kun je je voorstellen wat het voor de personele bezetting betekent als je dat allemaal nog handmatig zou moeten doen?”
 
Proces 3: interfiliaalverkeer
Interfiliaalverkeer is erg belangrijk voor Nelson, benadrukt Boonstra: “Dat doen we heel veel en we zijn er erg goed in. Omdat er voor elk van onze winkels een eigen uitgang is geprogrammeerd in de sorteermachine, kunnen we wissels net zo snel verwerken als inkomend goed.”
 
Hij legt uit hoe zo’n snelle wissel in z’n werk gaat: “Onze winkels zitten ofwel in een maandag-woensdag-vrijdagroute, ofwel in een dinsdag-donderdagroute. Om twee uur ’s middags is de chauffeur terug van z’n route en lost hij de opgehaalde paren in ons magazijn. En ’s avonds gaan die de sorteermachine in. Zo kunnen we elk paar schoenen op elk moment in de week binnen één of twee dagen van winkel A naar winkel B krijgen.”
 
Proces 4: retourstromen
Ook de retourlogistiek van Nelson Schoenen is met de komst van de sorteermachine volledig op de schop gegaan, vertelt Boonstra: “Vroeger moesten winkels hun retouren eerst via de kassa uitscannen, alvorens die in een container terug te sturen naar ons magazijn. Die containers moesten wij dan eerst handmatig controleren, om ze vervolgens weer per artikel, kleur en maat op te slaan. Bij een seizoenswissel waren vijf medewerkers daar wel vier tot vijf maanden lang mee bezig.”
 
“Door onze sorteermachine te gebruiken kunnen we alle retouren van 140 winkels eenvoudig terugtrechteren naar artikel-, kleur en maatniveau, waardoor we ze snel en mooi kunnen opslaan. De winkels hoeven retouren niet langer zelf te scannen. Ze hoeven de dozen alleen nog maar in een container mee te geven aan onze chauffeur. Bij ons wordt alles automatisch uit de winkel uitgeboekt, en in het magazijn ingeboekt. Hierdoor hebben we de verwerkingstijd teruggebracht van vijf maanden naar vijf weken. En dat dan maar één dag per week. Terwijl we ten opzichte van vroeger bijna het dubbele aantal retouren verwerken!”
 
De grootste voordelen
“Snelheid en capaciteit”, zo vat Boonstra de grootste voordelen van de sorteermachine samen. “Schoenenretail is een seizoensgebonden business, dus piekcapaciteit is erg belangrijk. In drukke periodes kunnen we nu als het moet 20.000 paar schoenen op één dag verwerken aan nieuwgoed, interfiliaalverkeer en aanvullingen. Je kunt gewoon veel meer doen met minder mensen op de magazijnvloer.”
 
De investering in een sorteermachine heeft ook een kwaliteitsimpuls opgeleverd, besluit hij: “Voorheen, met de handmatige, winkelgerichte orderpick, merkten we pickverschillen pas twee dagen later op. Nu al binnen het uur, dus je kunt direct corrigeren. Nee, we zouden niet meer terug kunnen. Ik moet er in elk geval niet aan denken om de voorraad van 140 winkels nog op de oude manier te managen. Onze sorteermachine is wat dat betreft uitgegroeid tot het hart van onze logistieke processen.”

Weten wat een sorteermachine voor uw eigen logistieke processen kan betekenen? We gaan graag het gesprek met u aan.
 
 
Back to overview
Why Optimus?
  • Proven simple technology
  • Modular design
  • Low cost solutions
  • Single point of contact
  • Worldwide service and maintenance
Do you have any questions?
Call or mail us!
More information? Sign up for our newsletter...
Copyright © 2015 Optimus Sorter Technology BV - All rights reserved
Design and development: Webagency We Are Konzept

Optimus Sorters extra information

Top